UFO vo Vysokých Tatrách v roku 1947

27.03.2021 18:48

    Najmenšie, ale pritom pre nás najkrajšie, veľhory sveta, očarujúce v zime, malebné v lete. Nečudo, že stoja za námahu, aby k nim zavítali aj návštevníci z iných svetov.

    „Vyšli sme z Popradu a zamierili sme si to k Štrbskému Plesu,“ spomína si pán Lazárik. „Prenocovali sme v neďalekej turistickej ubytovni. Na druhy deň sme sa presunuli k Popradskému plesu. Chvíľu sme si oddýchli a vydali sme sa pomaličky do Vyšných Hágov. Keď sme odchádzali od jazera, čosi ma nútilo otočiť sa. Nedalo mi to a obzrel som sa. Do plesa sa vnáral a následne vynáral akýsi objekt. Podobal sa na ten, čo nám včera, keď sme cestovali autobusom, preletel nad hlavami. Až doteraz som si myslel, že sa mi iba niečo zazdalo. Veď nad hlavami nám mohlo preletieť čokoľvek. Až teraz som si uvedomil, že je to jeden a ten istý objekt. Veľký kovový rotujúci predmet.

0326slovenske 4    Jeho zvuk sa nepodobal ničomu, čo som doteraz poznal. Ale ono to naozaj bolo skutočné. Upozornil som na ten vynárajúci sa objekt aj ostatných a chvíľu sme ho so zatajeným dychom pozorovali. Za nami vystupovala na kopec aj štvorčlenná rodina. Pán mal na krku zavesený fotoaparát, a tak som ho poprosil, aby to všetko vyfotografoval. Táto fotografia bola zverejnená v miestnych novinách v druhej polovici augusta v roku 1947. Tento obojživelník schopný manévrovať na vode aj vo vzduchu vzlietol mierne nad hladinu a odletel nevedno kam. Toto všetko sme videli, nielen naša skupina a rodina nasledujúca za nami v tesnom závese, ale dole pri jazere kričali desiatky turistov, lebo nevedeli, čo to je.“

Obrovský drak ze Štrby

    Mimozemšťania majú naše hory radi asi už dosť dlho a zdá sa, že už niekoľko storočí. Zatiaľ čo dvaja draci leteli vedľa seba ponad stráňou, ten tretí si to namieril od levočských múrov ku skalám v Tatrách. Písal sa vtedy rok 1662, keď Gašpar Hain zapísal do Levočskej kroniky, že nastalo silné zemetrasenie a ako obrovský drak rovno pred očami všetkých vytvára za letu hustý čierny mrak, vyvracia pod sebou les a spaľuje všetky vršky stromov. Podľa záznamu v kronike sa Hainovi podarilo objaviť neskôr aj dračiu jaskyňu v oblasti dnešnej Štrby. Či už v nej našiel aj draka, alebo nie, to už sa dnes nedozvieme.

    Dnes už vieme, že UFO je neidentifikovaný lietajúci objekt (Unidentified Flying Object) a či už ide o vtáky, letiaci dopravný prostriedok, či už pozemský, alebo nepozemský, pokiaľ ho nedokážeme identifikovať, stále je pre nás UFO. V stredoveku ale žiadne dopravné prostriedky oblohou nelietali, ale aj tak napriek všetkému videli na nej niečo lietať. Odkiaľ sa to vzalo? Bude teda nutné to k niečomu prirovnať. Jediné, čo prostý ľud poznal, boli draci z rozprávok a povestí, ktorých spod Tatier koluje niekoľko. Je iba prirodzené, že niečo neznáme si začali spojovať práve s nimi. Existuje viacero príbehov, ktoré ostali zabudnuté kdesi v sedimentoch času a v ktorých sa odohral celý rad neobvyklých javov práve v týchto horách. Ak sa započúvame do povestí spod Tatier, zistíme, že inoplanetárny návštevníci sa sem veľmi radi vracajú. A vracajú sa dodnes.

    Okrem pozorovaní a blízkych stretnutí tretieho druhu sa v Tatrách hovorí o nevyjasnených prípadoch záhadných zmiznutí ľudí. Poklady ukryté hlboko v horách pod povrchom, ktoré strážia draci a iné bytosti, ako aj vchod do prastarej bájnej zeme, z ktorej je návrat takmer nemožný. Zdá sa, že hory ukrývajú aj iné tajomstvá ako prítomnosť cestovateľov z iných svetov.

Gabriela Slováková