Rock of Cashel

01.09.2013 18:55

    Rock of Cashel - pôvodne opevnený hrad na vrchole obrovského vápencového výbežku, ktorý prudko stúpa do výšky 358 stôp, ktorý si jeden z keltských klanov vybral za svoje sídlo už v 4. storočí, tiež známy ako Cashle of the Kings či St. Patrik's Rock, je historickou pamiatkou a nachádza v grófstve Tipperary v čarovnej krajine Írsku.

                                      

    Rock je nádherným komplexom stredovekých zrúcanín opradených plno miestnych duchov a legiend.
 

    Skala, na ktorej táto nádherná impozantná stavba stojí bola podľa povesti na svojom vrchole odhryznutá samotným diablom, ktorý sa ukrýval v okolitých jaskyniach odkiaľ ho neskôr vyhnal a zneškodnil sv. Patrik. Je to legendárna kráľovská postava, vraj mág, ktorý vyhnal tiež hadov z ostrova.                                

                                      

    Najstaršia a najvyššia je okrúhla veža postavená asi v r 1100. Kaplnka kráľa Cormac Mac Carthaigh, bola dostavaná v roku 1127 a vysvätená v roku 1134 Katedrálu, postavili v rokoch 1235-70.

                        

    Írsky opát z Regensburgu poslal dvoch zo svojich tesárov na pomoc pri stavbe dvoch rovnakých veží, iba pár domácich ľudí, ale vie, že jeden z tesárov tam padol rukou druhého tesára, keď zistil, že mu chodil za manželkou. Jeho mŕtvolu zamuroval do jednej z dvoch veží. Nikto, ale nevie, ktorá sa stala hrobom záletného tesára, ktorého je vidieť sa zjavovať v oboch vežiach.

     V roku 1647, počas Írskej vojny boli do priestorov Cashle privlečené ženy a deti z blízkeho i ďalekého okolia a krvavá jatka sa mohla začať. Všetci boli zavraždení a odvtedy po nociach je počuť v miestach Rocku neutíchajúci ston a vzlyk. Zmasakrovaný tam boli tiež Írski vojaci, rovnako ako rímsko-katolícky duchovný. Tí sa prechádzajú pod hradbami a po miestnom cintoríne, kde nemôžu nájsť pokoj ich duše, ktoré stále blúdia po okolí.

    Cashle je v súčasnej dobe navštevované turistické miesto, a tak tam vzniká hodne fotografií. Pre zaujímavosť som vybrala jednu. Autor fotografie tvrdí, že nikto v okolí nebol iba jeho priateľka a tá mala na sebe šortky a tričko. Môže byť tieň na stene jedným z blúdiacich mníchov?                  

                           

    Studený vietor, sivá obloha, chladný sivý kameň, staré hroby a legendy, urobili s The Rock desivé miesto s nepokojnými dušami.

Vanda Kanderová