Proroctvá vs vízie Vedcov

27.05.2012 10:11

Milan Banáš

 
Už počas 19. storočia množstvo vtedajších „kvalifikovaných“ výskumníkov malo predstavy, ako bude náš svet vyzerať v budúcnosti, najčastejšie o 100 rokov.  
Mnoho s týchto prognóz sa nesplnilo, vlastne len malé percento sa aspoň čiastočne priblížilo k ich predstavám, ale čo je zaujímavé, splnili sa takmer všetky fantastické predstavy, prezentované v knihách „blázna“ Julesa Verna, niektoré s takou zarážajúcou presnosťou, že človek pri čítaní jeho poviedok má pocit, či náhodou nebol tento fantasta prorok alebo dokonca cestovateľ v čase.

Najme v polovici minulého storočia sa znovu začali vedci zaoberať víziou sveta budúcnosti. V tých časoch sa za budúcnosť považovali roky, ktoré už máme istý čas za sebou. A čo sa z ich predpovedí splnilo?

Napríklad sa verilo tomu, že v roku 2000 sa bude atómová energia naplno využívať ako pohonná látka do lietadiel, vlakov a automobilov. Dokonca sa verilo tomu, že v blízkej dobe zasiahne niektoré územia našej planéty katastrofa, po ktorej nám budú odkryté nové ťažobné suroviny, ktoré úplne nahradia potrebu ťažby uhlia.
V roku 2001 sme mali mať niekoľko trvalo obývaných vedeckých základní na Mesiaci, kde by sa robili experimenty, ťažilo by sa tam a začala by výstavba nových miest s umelou gravitáciou a rastlinami, ktoré by produkovali kyslík. Okrem iného by sa na Mesiaci testovali a konštruovali vesmírne plavidlá, na lety k iným planétam.

Na sklonku 20 a 21.storočia mala medicína zaznamenať nevídané úspechy. Rakovina bola dávno zničená, na chrípku si pamätajú len starý rodičia. Bežný človek sa v tejto dobe dožíva aj 150 rokov, pritom genetickým šľachtením upravené bunky vedú k tomu, že ešte v sedemdesiatke máte dostatok energie a vzhľad cca ako 40 ročný.
Počet detí ktoré smie jeden manželský pár mať, sa v roku 2005 obmedzil len na dve, je však možné kľudne si vybrať pohlavie, farbu vlasov a očí pre dieťa. Väčšinu fyzicky náročnej práce navyše vykonávajú za ľudí roboty, bez ktorých sa na planéte Zem nezaobíde dokonca ani byt obyčajných ľudí, trébars od nás zo Slovenska. Všeobecne technologický pokrok mal mohutne napredovať za necelých 10 rokov, s absolútnym vyvrcholením niekedy okolo roku 2008, kedy ľudia konečne pristáli na Marse. No a pýtam sa ešte raz, kdeže to všetko máme?

Najme v USA a v Európe dobre známi futurológovia H. Kahn a A. Tofler, predpovedali výrazný technologický pokrok, ktorého rozkvit sa mal datovať na roky 1999-2005. Reči boli o takých vymoženostiach, že si ich v dnešnej dobe, a to pripomínam že rok 2010 nám už doslova klope na dvere, nedokážeme ani predstaviť.
Dnes už vieme, že nárast technologického pokroku sa v posledných rokoch výrazne znížil. Ako príklad uvediem obyčajné osobné počítače či automobily, to čo nás dokázalo doslova ohúriť ešte takých 15 rokov dozadu, dnes berieme ako úplnú samozrejmosť.
V 18.storočí žil duchovne orientovaný človek Roger Bacon. Tento prostý muž predpovedal mnoho vynálezov, ktoré sa v posledných dvoch storočiach skutočne realizovali, narozdiel od prehnaných vízií vedcov.

Dnešným svetom čoraz viac zmietajú nepokoje. Nebúri sa proti nám len matka príroda, ľudská spoločnosť sa predovšetkým rozožiera znútra.
Svet postihujú nedostatky zdrojov, či už finančných alebo prírodných, bez ktorých naša „vyspelá“ civilizácia nemôže v tejto dobe bežne existovať.

Veľa dnešných, za slovo vzatých odborníkov nemá také fantastické predstavy o našej budúcnosti ako ich minulý predchodcovia. Zhodnú sa na tom, že približne za 50 rokov bude svet trpieť hlavne nedostatkom prírodných zdrojov a rapídne sa zvýši nezamestnanosť.
To môže viesť hneď k nepokojom, nárastu pravej chudoby a rozdeleniu na dve samostatné, spoločenské vrstvy. Ľudská rasa sa ešte viac premnoží, svet bude obývať približne 9,5 až 11 miliárd obyvateľov, zato sa však bude rodiť menej detí a spoločnosť „prestarne“.
Čo sa týka technológii, teoreticky by sme sa mohli dočkať futuristických domácností, kde sa všetky domáce vymoženosti budú ovládať obyčajným hlasovým príkazom a všetko pohltia multimédia, ktoré na báze trojrozmerných obrazoviek budú k dispozícii bežným používateľom na hociktorom mieste domácnosti. Úplne tak nahradia terajšiu televíziu, rádiu a dokonca aj internet.

Pre mnohých je však tou najočakávanejšou zmenou do blízkej či trochu vzdialenejšej budúcnosti pokrok najme v medicíne. V posledných rokoch nás zastihlo niekoľko „staro-nových“ vírusových ochorení, ktoré sa stali pre dnešnú spoločnosť reálnou hrozbou. V budúcnosti to bude ešte oveľa razantnejšie, keďže na viac hláv pripadá väčšie riziko nakazenia a šírenia zákerných chorôb.
Jedna z teórii sa uberá ku genetickému inžinierstvu, kedy lekári budúcnosti budú vedieť odhaliť dedičné choroby už počas tehotenstva. Na svet budú prichádzať teda len zdravý jedinci, háčik je v tom, že to určite bude niečo stáť a preto si podobné perfektné služby nebudú môcť dovoliť ľudia z druhého a oveľa početnejšieho spoločenstva na našej planéte. Preto vedci prichádzajú z variantov „pestovania“ zdravých orgánov, vďaka čomu sa nebude musieť čakať na darcu. Takto sa reálne predĺži ľudský život, vitalita 100 ročného človeka bude na rovnakej úrovni ako jeho vlastných vnukov.

Niektorý vedci zaoberajúci sa kozmickým programom sú toho názoru, že už v roku 2037 bude pravidelná linka medzi Zemou a Mesiacom, na ktorom sa konečne začne s výstavbou miest a s výskumom obývania mŕtvych telies. Podobné technické pokroky by nám mohli priniesť dokonca prvý kontakt s teoretickou mimozemskou civilizáciou, čím by sa naša história definitívne prepísala.

Avšak, teraz si určite hovoríte prosté kdeže. Stačí sa len trochu ohliadnuť do minulosti, trébars do polovice minulého storočia, keď sa prevažná časť toho, čo predpovedali vtedajšie najmúdrejšie hlavy našej planéty nesplnilo. Je len zaujímavé, že páni vedci vôbec nepozerali na duchovný rozvoj človeka, jeho inteligenčné napredovanie, iba na technologické pokroky, ako keby to bolo podstatou nášho života. A v posledných rokoch sa len dokazuje, že ľudia zabúdajú na to, prečo sú vlastne ľuďmi. Nepotrebujeme robotov, my sami sa nimi pomaly stávame, chladnými bytosťami bažiacimi iba po vlastnom zisku.
Duchovné osobnosti, či už mnohý známi či menej známi veštci, proroci alebo svätí v dávnej či nie príliš dávnej minulosti, však hovorili celkom iné veci. Je len zarážajúce, že takmer všetky predpovede vedú k tomu, čoho sa človek najviac bojí. K smrťi, zániku, ničeniu, zabudnutiu na podstatu našej existencie vo vesmírnom ráde, na to ako lásku strieda chlad, kde pocity idú bokom a človek sa čoraz viac stáva neovládateľným nástrojom deštrukcie. Tí muži či ženy, dávno stratený v čase to vedeli. Možno nás čoskoro čaká významná zmena alebo sa sami smerujeme ku vlastnému koncu. Je len na nás, aký bude náš zajtrajšok…

 

Diskusná téma: Proroctvá vs vízie Vedcov

air max pas cher femme https://www.aeronautpress.com/

RonaldLync | 22.10.2014


Pridať nový príspevok