Poltergeist.

25.05.2012 18:09
    Sú to iba duše zbavené tiel alebo ide iba o ľudskú predstavivosť? Je za tým ozaj niečo viac?
Poltergeist, tento hlučný či hrmotiaci duch je desivejší ako ten, čo iba ostáva s nami ako, keby bol iba súčasťou niektorých miest. Môžu ničiť majetok, tiež ľudské životy. Predzvesťou poltergeista sú tajomné hlasy, zápach či lomoz a šramot. Rozdiel medzi duchom a poltergeistom je ten, že klasický duch je pripútaný k miestu, kým poltergeist býva s osobou. Ak ide táto osoba hocikde, poltergeist ju nasleduje.
 
    Poväčšine je spojený s adolescentom, ktorý je značne vystaveného stresu. Dá sa rozoznať s niektorými sprievodnými znakmi, ako sú napr: rôzne čudne zvuky, šelest či klopanie, miznutie rôznych predmetov, ktoré sa môžu potom nečakane zjaviť až o niekoľko týždňov neskôr. Ďalej je to pohyb predmetov v dome, lietanie drobných mincí či iných veci alebo kameňov. Výskyt kresieb na stenách či skriniach, vandalizmus a iné ničenie, či zapaľovanie veci alebo preusporadúvanie v domácnosti.
 
    Je možné, že táto aktivita je vytvorená aj psychokinézou, čo je schopnosť pohybovať predmetmi iba silou vôle. Poltergeist tak môže mať pôvod v strese, duševných poruchách a traumách či emočných krízach, nepriateľstvom, frustráciou a pod.Typický poltergeist robí rozruch niekoľko hodín alebo aj mesiacov, a tak, ako sa znenazdajky objavil- mizne. Je možné, že nám nechce ani ublížiť iba nás chce vystrašiť. Čo toto všetko vytvára? Je to podvedomie? Ak činnosť poltergeista nesimulujú ľudia z čoho potom vzniká? Je nepochybne, že človek mohol spôsobiť niektoré z týchto úkazov, ale je tiež nepravdepodobné, aby boli všetky zapríčinené jednoducho konaním človeka. Je iba prirodzené, keď zdôrazním, že môže ísť, teda iba o podvod alebo sebaklam. Hlasy, samé sa otváranie okien či dverí a tiež podobné javy sú celkom ľahko vysvetliteľné. Samozrejme, ale niektorí ľudia majú proste iba bujnú fantáziu. Iba, ako vysvetliť to, čo sa vysvetliť nedá?...
 
    Keď sa francúzsky pastor Perrault r 1612 vrátil z cesty, našiel doma vystrašenú manželku a vyplašené služobníctvo. Počas jeho neprítomnosti sa dom stal dejiskom čudných veci.
Z iných miestností sa ozýval rachot, tiež hlasy a našli sa rozhádzané všetky veci v kuchyni. Neznáma sila ťahala baldachýn pod posteľ, čo samozrejme pani Perraultovu nesmierne vystrašilo. Čudesný hlas viedol v izbách dlhé hovory, spieval oplzlé piesne a rozprával podrobnosti s ich rodinného života, o ktorých vedeli len domáci. Neskôr začali dom bombardovať aj kamene, ale tie nikomu neublížili.
Kde hľadať príčinu? Keď dom kúpili tak z neho vysťahovali dcéru bývalých majiteľov, ktorá sa im riadne vyhrážala. Tiež mali slúžku, ktorá si údajne rozumela s duchmi. Mohlo však toto dievča nech bolo akokoľvek rozumné ťahať toľké týždne všetkých za nos tak, aby si to nikto nevšimol?
 
    Ďalší prípad začal v roku 1992, keď sa rodina Griggsových v anglickom Portsmouthu nasťahovala do obecného domu. Vznikali nezvyčajné pachy, nábytok sa sám od seba začal pohybovať a boli počuť podivné zvuky, ktorých pôvod sa nedal vysvetliť. Stredobodom týchto aktivít sa stala jedna izba v prízemí, do ktorej sa báli aj vstúpiť. Povolali, teda kňaza i okultistu, ktorí povedali, že ich malá dcéra Jasmin môže byť posadnutá duchom bývalého nájomníka. Túto teóriu potvrdila i sama Jasmin, keď začala hovoriť s čudným, neobyčajne dospelým hlasom a severským prízvukom. Zavolali, teda ešte ďalšie dve média, ktoré údajne zistili prítomnosť ducha, muža menom Percy, ktorý pochádzal zo severu Anglie. Jasmin sa s Percym dokonca neskôr spriatelila. Bádatelia, ktorí sa zaoberajú paranormálnymi javmi doteraz skúmajú hodnovernosť týchto tvrdení.
 
    Jasmin Griggsová
 
    Niečo podobné sa prihodilo aj na Slovensku v r. 1941 v Banke pri Piešťanoch. Odohrali sa tu zvláštne javy, kamene, ktoré samé padali cez strop či dvere a okná k nohám 15r. dievčaťa. Žiadne okno, ale nerozbili. Policajti tieto kamene pozbierali, označili a vzali preč. Však tieto sa vrátili znovu tým istým spôsobom cez okno či strechu znovu k dievčaťu. Podobne k nej padali aj rôzne iné predmety ako napr. poháre či taniere. Zvláštne je, že sa nič nerozbilo.
 
    Mnohí, ale veria, že prípady poltergeistov sú výsledkom činnosti nejakej inteligentnej bytosti alebo dokonca formy zla, ktorej cieľom je ničiť, alebo niekoho posadnúť. Ďalší sa zas domnievajú, že aktivita poltergeistov pramení výlučne z ľudského podvedomia.
Sila, ktorá spôsobuje, že sa stoly samé presúvajú, taniere lietajú vo vzduchu či strácajú sa veci stále zostáva tajomstvom.
Nech už ju nazveme akokoľvek, pre nás bude zatiaľ, poltergeist.
 

Vanda Kanderová

Diskusná téma:Poltergeist....

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok