“Hladíme do vzdialeného kozmu a pritom stále dobre nepoznáme našu vlastnú planétu.” aneb rozhovor s Milanem Banášem

26.05.2012 17:57

Ondra Procházka

Slovenský "agent Mulder" Milan Banáš

Dnes si můžete vychutnat rozhovor se slovenských záhadologem a badatelem Milanem Banášem. Mám velkou radost, že Milan přijal mou nabídku, a tak si jej můžete naplno vychutnat.

 

Ahoj Milane. Asi už víš, že v mých rozhovorech je zvykem se představit. Požádám tě o to tedy také.

Ahoj Ondro. Veľmi si ma potešil, keď si sa rozhodol vyspovedať aj mňa. Čo by som o sebe povedal? Som nezávislý bádateľ v oblasti záhad z Liptovského Mikuláša. Mojou prioritou okrem UFO sú vlastne všetky paranormálne javy, prioritne sa venujem ale tým miestnym, teda Slovenským a Českým záhadám. V posledných cca 2 rokoch sa aktívne snažím spopularizovať záhadológiu na serióznej úrovni medzi obyčajnými ľudmi.

 

Jaká byla tvá cesta k ufologii a celkově záhadologii?

Prakticky už od malička ma tieto veci veľmi zaujímali. Dosť ma k tomu priviedol žáner sci-fi, hlavne Star Wars a potom famózny seriál Akty X. Už ako 10 ročný som hltal jednu knihu o UFO za druhou a odvtedy ma to držalo stále. Serióznejšie som sa však začal tejto problematike venovať po vlastných pozorovaniach paranormálnych javov. Pri niekoľkých pozorovaniach nočnej oblohy som videl zaujímavé úkazy, ktoré si nedokážem racionálne vysvetliť, spoločne s priateľkou máme aj pozorovanie jedného objektu, ktorý rozhodne nebol nič známe pozemské. A zažil som aj niekoľko udalostí, ktoré spadajú do kategórie zážitkov s duchmi. Takže za záhadologického bádateľa sa pokladám cca 3-4 roky. Do tejto problematiky ma najviac zasvätil vynikajúci slovenský ufológ “Kybernaut”. Prostredníctvom internetu však máme taký menší “team” v UFO Revue, spoločne s Tomášom Stankovičom.

 

Vím, že tě velice zajímá i kryptozoologie. Co tě na ní tolik fascinuje? Je to onen fakt, že stále existují nepopsané živočišné druhy?

Nejen v skotském Loch Ness má žít záhadný tvor

Áno, samozrejme. Priviedla ma k tomu záľuba v Dinosauroch – odrazu som sa dozvedel o všetkých tých legendách o Mokele Mbembe, Nessie apod. a už som bol proste v tom. Kryptozoologia je navyše od ufológie skutočný vedný odbor, takže tu je aj ten výskum a výsledky ním dosiahnuté na o dosť serióznejšej úrovni. Hladíme do vzdialeného kozmu a pritom stále dobre nepoznáme našu vlastnú planétu. Len bohvie, koľko vedou nepoznaných živočíchov ( no aj rastlín či domorodých kmeňov ) sa ukrýva v pralesoch, púšťach, vysokých horských terénoch a najme v oceánoch. Či dokonca v podzemí, o čom hovoria nielen legendy o ríši Agharta.

 

V poslední době jsi jednou z nejpopulárnějších osob slovenské ufologie. Co si myslíš, že je největší problém jak na poli české tak slovenské ufologie.

To si usúdil podľa čoho? No ak ma niekto za takú populárnu osobu pokladá, som len a len rád, aj keď o to sa osobne absolútne ( no dobre, možno okrajovo ) nesnažím. Mne ide hlavne o to, čo najviac spopularizovať záhadológiu a najme preto, aby sa bežný ľudia vedeli obrátiť na skutočne serióznych a nijako nezainteresovaných ( v poslednom rozhovore ktorý som robil pre český magazín záhady života som sa vyjadril kladne o Projekte Záře, dnes je už ale všetko inak – viď článok S. Šmídové – https://prochazkaondrej.wordpress.com/2012/01/11/informacni-embrago-v-ceske-republice/ ) bádateľov. V tom vidím najväčší problém. Máme tu kopec rôznych skupiniek či klubov, ktoré si hádžu pod nohy polená a vôbec nefunguje to, čo má byť skutočnou náplňou nášho poslania. Viazne komunikácia z verejnosťou, každý celok si tvorí vlastné databázy pozorovaní a svedectiev a chýba akákoľvek ochota spolupracovať na národnej či dokonca medzinárodnej úrovni. Je tam teda ešte veľmi veľa toho čo napravovať.

 

V posledních letech se představilo nové odvětví ufologie Exopolitika. Jaký je tvůj názor na tuto „novou dimenzi“ ufologie. Vím, že jsi její kritik.

Jeden z hlavních propagátorů nového oboru Exopolitika Michael Salla

Áno, som kritik. Prečo? Jednoduché! Exopolitika síce na jednej strane odviedla kus výbornej práce, ale na ich weboch sa neustále objavujú prebraté zahraničné články, ktoré triezvo uvažujúci človek musí pokladať za bludy či čisté sci-fi. Ok, nevadí. Ale prečo sa na jednej strane exopolitici snažia o odhalenie pravdy a na tej druhej s kľudným svedomím prezentujú takéto nezmysly – nie všetko, mnoho článkov je skutočne dobrých, ale niektoré jednoducho nevidím rád a viem že nie som sám. Záhadologia potrebuje serióznosť, inak nás potom nebudú brať ani na verejnosti. Ale obdivujem prácu pána Karla Rašína z České exopolitiky, hlavne Projekt Alfa, ktorý sa zaoberá syndrómom mimozemšťanmi unesených ľudí. Žijeme ale v reálnom svete, ktorý je síce stále plný záhad, no tie sú tu preto, aby sme ich odhalili. Nie tvorili.

 

Jak se díváš na nedávno publikovanou zprávu o výskytu mamutů na Sibiři? Byl ten tvor zachycený na kameru skutečně mamut? (https://tn.nova.cz/zpravy/zajimavosti/je-to-mamut-zahadny-tvor-se-toula-po-cukotce.html)

Ani nevieš aký by som bol rád, keby naozaj išlo o mamuta. Toto zviera sa pred pár rokmi dokonca vedci z Ruska a Japonska snažili vyklonovať, na základe odobratého tkaniva zo zamrznutého jedinca, no pokiaľ viem tak neúspešne a reálny Jurský Park sa teda nekonal. Alebo žeby a toto je výsledok? Nie, nie. Na tomto videu je nesporne medveď hnedý. Pozrite si napr. toto video:

https://www.youtube.com/watch?v=3GEkfz_saNg&feature=related

Zlá kvalita kamerového záznamu a diaľka nám vykreslili v celku pekného mamuta. No určite pôjde o medveďa, ktorý prenáša v papuli rybu, nič viac. Mám taký pocit, že najme z Ruska v poslednej dobe vychádza veľa takýchto na prvý pohľad ( a hlavne pre média lákavých ) skutočne “autentických” videí – spomeňme si na video mŕtveho mimozemšťana či nedávne veľké pátranie po Yetim. Tiež nechápem, prečo je kvalita týchto videí vždy na takej mizernej úrovni, aj to už o niečom svedčí.

 

Jistě jsi již slyšel o tvorovi zvaném Mothman – můří muž, jehož výskyt byl v minulém století poměrně hojný v oblasti Point Pleasant v západní Virginii. Jak se na toto stvoření díváš? Kryptid, nebo povedený podvod?

Záhadný tvor děsil v minulém století západní Virginii

Či počul? Ha ha ha. Toto je pre mňa osobne jeden zo svätých grálov záhadológie. Podľa mňa záhada Mothman nespadá ani do ufológie a už vonkoncom nie do kryptozoológie, ako si niekto môže myslieť. Toto stvorenie pokladám za interdimenzionálne – podobne ako napr. BigFootha a Nessie. Verím, že tento vesmír má mnoho dimenzií, ktoré sa v určitých bodoch a časoch môžu prepojiť a tak do našej bežnej reality vnikne aj takéto stvorenie. Veď podobný názor mal aj novinár John Keel, ktorý práve spomínané mestečko Point Pleasant dlhodobo navštevoval a skúmal tu rôzne miestne záhady, od Mothmana cez UFO až po mužov v čiernom a sám sa stal svedkom a obeťou mnohých nevysvetlených udalostí. Odporúčam prečítať si jeho knihu Mothman Prophecies ( v slovenskom preklade vyšla ako UFO a iné zjavenia ) Neskutočne výborne spracovaná kniha, ktorá vám možno nedá odpovede, ale zato položí mnoho mrazivých otázok.

 

Už tu zdomácněla otázka týkající se 21.12.2012. Jak vnímáš nadcházející  dobu ty?

Pred dvoma rokmi som veril tomu, že tento svet skutočne 21.12.2012 zanikne. Nasvedčuje tomu strašne veľa predpovedí z rôznych kútov celého sveta. Dnes sa ale osobne viac prikláňam k teórii, že tento deň sa môže vrátiť Májsky boh, ktorý nariadi nový poriadok. A keďže som veľký zástanca archeoastronautickej teórie, verím že sa vrátia mimozemšťania. Ak nie, bude to deň ako každý iný. Každopádne, už čoskoro sa to dozvieme všetci na vlastnej koži.

 

Historie je plná záhadných událostí jako zjevení Janovo, nebo Ezechiel. Jelikož vím, že se archeoastronautikou také zajímáš, tak bych chtěl vědět, jaký máš názor na „ mimozemské únosy“ pradědečka Noeho Henocha?

Nezhodujem sa s tým, že Henoch alebo lepšie povedané Enoch, bol obetou nejakých starovekých únosov do UFO. Podľa mňa len objavil malé mimozemské plavidlo, kde nejakým spôsobom aktivoval zariadenie, ktoré mu prehralo dômyselný hologram. Na tomto “božskom” lietajúcom stroji potom kľudne mohol priletieť až do Strednej Ameriky a pristáť uprostred Mayského mesta, kde je tuším v nejakej pyramíde či chráme aj vyobrazený biely muž na lietajúcom stroji. Ako to bolo naozaj, sa ale už nikdy nedozvieme. Určite však ide o jeden z najlepších príkladov, prečo sa aj ja prikláňam k archeoastronautickej teórii. Staroveký bohovia boli mimozemšťania, o tom niet absolútne žiadnych pochýb.

 

Vzkážeš něco našim čtenářům ?

Nech naďalej hojne navštevujú tvoj web a nachádzajú tu články len na tej najlepšej úrovni, lebo inak to nemá zmysel robiť. Nech sa im všetkým darí, neboja sa hľadať pravdu a samozrejme ak boli svedkami niečoho paranormálneho, nech sa určite ozvú.

 

Děkuji ti mnohokrát za rozhovor a přeji spoustu úspěchů v tvé badatelské činnosti

Diskusná téma: “Hladíme do vzdialeného kozmu a pritom stále dobre nepoznáme našu vlastnú planétu.” aneb rozhovor s Milanem Banášem

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok