Gwrych

08.09.2013 19:25
                Miestna história tvrdí, že prvý hrad bol postavený Normanmi v 12. storočí, Waleským kniežaťom Rhys ap Gruffydd (Pán Rhys) z Deheubarth v asi 1170. Neskôr prestavali drevený hrad na kamenné hradisko. Tento hrad bol neskôr zničenou armádou Cromwella.

Gwrych…

 

                Je nádherný vidiecky hrad postavený v prvej polovine 19. storočia v severnom Welese v blízkosti Abergele Conwy. Postaviť ho dal Lloyd Hesketh Bamford-Hesketh v rokoch 1819-1825. Zdedila ho jeho vnučka Winifred Cocharne a následne sa stal majetkom rodu Dundonald. Jej potomok, ale hrad predal za malicherných 78.000 libier, aby si uhradil svoje dlhy.

                Počas druhej svetovej vojny vláda vyvlastnila Gwyrch a stal sa útočiskom pre vyše dvesto židovských utečencov. Čo sa presne so židmi dialo v tej dobe na hrade sa už asi nedozvieme, vieme iba to, že niekoľko z nich už neopustilo múry sídla.

                Neskôr bol hrad vrátený rodu Dundonald a odvtedy hrad zmenil viacerých majiteľov. Medzičasom schátral a dúfajme, že sa bude tešiť svojej opatere v rukách súčasných majiteľov.

                Hrad je domovom možno viacerých entít. Zopár anglických skupín zaoberajúcich sa paranormálnymi javmi tam zaznamenali neobvyklú aktivitu. Boli spozorované svetelné gule, svetlé aj tmavé tiene postáv. Elektromagnetické polia na čítačkách vykazovali anomálie, prudké výkyvy tepla a chladu v miestnosti, zaznamenané EVP či pohybujúce sa predmety pri špiritistických seansách. Duchovia sú tu podľa všetkého stále aktívny.

                Vstupná hala mala byť pre grófku Dundonald, niečo ako vstup do raja, vedela, že prvý dojem robí svoje, a tak si práve na vchode do jej príbytku dala záležať, rozšírený oheň z krbu žiaľ upravil túto nádheru a po niekdajšej nádhere neostalo ani pamiatky. Vraví sa, že práve v týchto miestach blúdi grófka a nechce, aby niekto videl, v akom žalostnom stave sa nachádza jej niekdajšia pýcha.

                Bill Price bol domovníkom v Gwrych v r 1930-40. Každú noc chodil kontrolovať komplex či je zaistený a všetko pozamykané, ako má byť. Vždy, keď sa dostal do blízkosti knižnice cítil sa nesvoj. Pes, ktorý ho sprevádzal odmietol do nej vstúpiť. Aj, keď knižnicu poctivo zamykal a on bol jediný, čo mal kľúče vždy ráno ju našiel odomknutú. Nikdy z nej nič nechýbalo, ale vždy sa našli nejaké knihy alebo spisy inde, ako boli večer uložené.

                Žena, ktorá si prišla v 70. rokoch oddýchnuť a načerpať nové sily ostala pobývať na Gwrych niekoľko týždňov. Po pár dňoch začala tvrdiť, že ju kontaktuje akýsi duch a chce jej ukázať tajnú miestnosť. Keď ju chcela ísť vyhľadať pocítila ostrú bolesť v hrudi a zrútila sa. Po infarkte opustila priestory s tým, že už sa do tých miest nikdy nevráti. Vraj ten stav spôsobil iný duch, ktorý nechce, aby miestnosť našli. Aké tajomstvo sa v nej asi skrýva?

                Aký príbeh sa púta k stajniam som celkom nevypátrala iba akési domnienky, všetko, ale nasvedčuje tomu, že psy do bývalých stajní nevkročia, a ak tak, sú učupené niekde v kúte odkiaľ sa odmietajú pohnúť.

                Gróf Dundonal bol pochovaný v južnej Afrike. Veľmi často ho videli, ako cvála na koni pod hradom na poli. Je možné, že keď jeho pozostatky previezli späť našiel pokoj?

                Kevin Horkin v jednom z okien zámku Gwrych odfotil postavu ženy. Bádatelia si myslia, že ide o prízrak Winifred grófky z Dundoland.

                Miestni obyvatelia zas veria, že je to duch dievčaťa, ktorú zabil Bill Price a ona ho prenasleduje od svojej smrti od roku 1924.

                Alebo je možné, že šlo o slúžku, ktorá zomrela pri páde z koňa, ktorú tam už videli zjaviť sa veľa krát?

                Pri fotení si Kevin nič neobvyklé nevšimol, dievča na fotke si všimol až následne po prezeraní fotiek. Neskôr však začal tvrdiť, že bol nepokojný akoby ho niečo sledovalo, je možné, že žena v okne môže byť podvod, aby Kevin Horkin strhol na seba pozornosť?

                V okolí Gwrych je, ale nádherná príroda pôsobiaca ako balzam na dušu. Ak vám neprekážajú miestni neškodní nájomníci bude určite celkom zaujímavé sa tam pozrieť a zoznámiť sa miestnymi duchmi…

 

 

Vanda Kanderová