Glamis

23.06.2013 12:38

    Prekliaty duchmi ukrývajúc v sebe udalosti a prízraky, ktoré nikdy nesmú opustiť zámocké múry. Legendy tejto obrovskej starobylej stavby sú nevyčerpateľné.

                           

    Glamis – domov mnohých bytostí z iného sveta, nachádza sa v Škótsku v údolí Strathmore. Zámok patrí rodine Lyone od 14. storočia, ale súčasná budova pochádza prevažne zo 17. storočia. Majestátne veže a vežičky boli pridané až v neskorších rokoch.

    Vyrastala tu Elizabeth Bowes-Lyon, ktorá sa vydala za anglického kráľa Juraja VI. Glamis do podvedomia vošiel aj tým, že sa tu Elizabeth narodila druhá dcéra Margaret.

    Za dlhé roky si Glamis vytvoril ohromujúce architektonické poklady, a tak každá izba má svoj vlastný príbeh. Každý obraz a každý kus nábytku je ostrou spomienkou, že tento majestátny dom zažil asi všetko od kráľovských pôrodov po príšerné vraždy, a to počas dlhých 600 rokov baviacej sa škótskej smotánky. Okrem nádherného interiéru sa Glamis môže pochváliť krásnym exteriérom. Skladá sa z talianskej záhrady tiež záhrady obohnané múrom a pozemky na Glamis hrade sú pôsobivé po celý rok.

   

    Panstvo v okolí zámku zahŕňa viac než 57 km2. Nie je zvláštnosťou, že sa tu voľne pohybuje drobná zver.

    Podľa legendy sir John Lyon odstránil zo zámku kalich svojich predkov zo svojho sídla vo Forteviot, kde sa mal zdržiavať naveky, tým spôsobil rodine kliatbu a odvtedy na zámku straší. Shakespear v Macbethovi, nechal v jednej z izieb zavraždiť kráľa Malcolma II.

    I lady Elizabeth Bowes-Lyon utiekla z modrej izby, pretože v nej počula rôzne nevysvetliteľné vzdychy, kroky a dupot nôh.

    Najčastejšie sa spomína tajná miestnosť v zámku. O tom, kde sa nachádza bola podávaná správa dedičovi vždy v deň jeho plnoletosti. Je, ale veľa príbehov o pôvode jej vzniku. Bude to asi tým, že tých miestností je tam omnoho viac ako jedna. V dvadsiatich rokoch partia mladých ľudí na zámku do každého okna vyvesila šatku v nádeji, že tajnú miestnosť nájdu. Po pohľade z vonku sa ukázalo, že tajná miestnosť naozaj existuje, látka chýbala hneď v niekoľkých oknách. Žiadnu miestnosť však ani tak nikto nenašiel.

    V roku 1821 sa jedenástemu grófovi narodilo znetvorené dieťa. Jeho hanba nesmela vyjsť na verejnosť, a tak rozhlásil, že dieťa pri pôrode zomrelo. Dedičné prekliatie vraj spravilo svoje a chlapec bol zavretý v jednej z tajných izieb na zámku, kde žil ešte v dobe, keď sa narodil jeho brat. Iná legenda však vraví, že zo znetvoreného Thomasa vyrástol nebezpečný netvor resp. upír a žije dodnes. Ďalšia legenda vraví, že v každej generácie sa v rodine narodí podobné dieťa.

    Robotník, ktorý upravoval hrad náhodou sa prebúral do priechodu k tajnej miestnosti. Dostal veľkú sumu peňazí za svoje mlčanie a musel opustiť krajinu.

    Iné legendy vravia, že na zámku sú zamurované v podobných izbách telá mužov, ktorí tu hľadali útočisko a v tých izbách zahynuli neskôr v zabudnutí hladom.

    V ďalšej z miestností sa zdržoval často nerestník a hráč 2. gróf Crawford, hrával karty so samotným diablom. Našli ho mŕtveho vraj uškrteného diablom. Netrvalo dlho a služobníci počuli desivé zvuky prichádzajúce z miestnosti. Odvtedy sa tvrdí, že diabol a gróf hrajú karty v tej miestnosti dodnes. Miestnosť bola zapečatená a nenájdená.

    Jedným z duchov, ktorý sa poneviera po areáli zámku videný za mesačných nocí je Jack Runner. Otrok lovený, ako štvaná zver pre potešenie pánov, prebodnutý kopijami a doslova roztrhaný psami. Strašidelný, ale pritom neškodný.

    Zlovestnejší je už duch slúžky, ktorá náhodou objavila tajomstvo Glamis a je ju vídať s krvavou pusou, následne umlčaná vytrhnutím jazyka umrela šokom.

    Duch lady Grey je nebohá Janet Douglas obvinená zo sprisahania otráviť kráľa a tiež z čarodejníctva. Hoci obvinenia boli nepravdivé bola poslaná do hladomorne. Mučená a upálená na hranici v Castle Hill, Edinburgh roku 1537. Zjavenie bolo vidieť pomerne nedávno v rodinnej kaplnke radom svedkov.

    Mladého chlapca je vídať, ako sedí u komnaty kráľovnej, nikde inde na zámku ho, ale vidieť nie je. Prečo sa zjavuje práve tam nie je známe. Inokedy je tam vídať malého čierneho psa.

    Viac-menej známy duch je Alexander Lindsay, 4. Gróf Crawford. Krutý muž a ťažký alkoholik, jeho pach je cítiť po celom areáli. Veľakrát ho videli v noci sedávať u postele či temnú postavu, čo prechádza miestnosťami sprevádzaná alkoholickým zápachom.

    Návštevníci Glamis za mesačnej noci vidia v okne ženu s bledou tvárou a smutnými očami, fúzatého muža, vetchú postavu niečo nosiac v noci po nádvorí, nešťastnú a trpiacu Jenet, hrozné výkriky prenikajúce cez múry zámku, škripot, lomoz a buchot. Prízraky chodiace po chodbách či ťažký alkoholický opar je súčasťou zámku.

    Či už sa rozhodnete navštíviť a obdivovať krásnu architektúru zámku alebo preskúmať jeho históriu, legendy a mýty či si len užiť okolitú krásu, nepochybne sa vás dotkne čaro tohto miesta.

                                                  

Vanda Kanderová

Diskusná téma: Glamis

antonio frias

antoniofriasr@hotmail.com | 23.06.2013

es grandioso Sr.

Pridať nový príspevok