Berry Pomeroy

19.05.2013 11:08

Hlboko v zalesnenom údolí uprostred z jednej najkrajšej scenérie Devonshire nájdeme pozostatky impozantnej zrúcaniny hradu Berry Pomeroy. Hoci z neho ostala iba škrupina nič mu neuberá z nádychu jeho bývalej slávy. Stromy takmer rovnako staré, ako sám hrad sú pamätníkom nejednej udalosti. Steny obmotané brečtanom dodávajú hradu romantickú atmosféru. Všetkému dáva korunu rieka, ktorá sa očarujúco vinie okolo ruiny.

Patrí k najstrašidelnejším hradom vo Veľkej Británii... Bol postavený na konci 15. storočia rodom Pomeroyovcov. V polovici 16. st. sa hrad dostal do rúk rodine Seymour. Obývaný bol do konca 17. st. odvtedy je hrad opustený.

Pôvodný hrad bol obklopený priekopami. Vzhľadom k rozsiahlej prestavbe sa zachovalo len veľmi málo archeologických pamiatok a nie je ani jasné, kde boli umiestnené pôvodne budovy. Maľba symbolizujúca klaňanie troch kráľov bola objavená v r. 1978.

Toto malebné prostredie je pretkané početnými legendami, príhodami, duchmi a prízrakmi... Hrad je dejiskom mnohých pozorovaní a podivných javov. Najčastejšie sa zjavujú biela a modrá pani.

Podľa legendy bielou pani je Margarét Pomeroy. Bola väznená svojou sestrou Eleanor v hladomorni. Sestry milovali jedného muža a Eleanor žiarlila na Margaritinu krásu. Uväznená v pivnici vyhladovaná zomrela zdĺhavou smrťou. V  miestach, kde skonala veľa ľudí pociťuje nevoľnosť a závraty. Či je práve Margaret zdrojom pocitu nepokoja a zdesenia nie je známe. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde iba o sebaklam. Utrápený duch Margarity sa zjavuje v temných žalároch odkiaľ vystupuje na vežu  St Margaret 's Tower a následné na hradby. Tragický milostný príbeh končí smrťou rytiera. Eleanor utiekla aj s rodinnými šperkami, čo sa s ňou stalo nie je známe.

Modrá pani bola dcérou jedného z normandských pánov hradu. Znásilnená a zneuctená svojim vlastným otcom porodila mu dieťa. Nie je známe či dieťa uškrtila od hanby ona alebo jej otec. Zjavuje sa v najrôznejších miestach hradu i mimo neho. Povesť hovorí, že ak sa zjaví modrá pani je to predzvesťou úmrtia v rodine Seymour.

Bratia Pomeroyový boli na hrade v obkľúčení bez možnosti úniku von. Aby si zachovali česť a hrdosť v plnej zbroji nasadli na kone a skočili z vrcholov hradieb. V miestach, kde bratia skočili z hradieb do priekopy, aby si zachovali tvár pred porážkou často počuť rôzne zvuky, údery, lomoz  či výkriky. Tento príbeh môže mať pôvod v reálnej udalosti aj keď nie je nikde zaznamenaný, pretože určitú dobu bol hrad skutočne obliehaný. Miesto, kde bratia ukončili svoj život sa nazýva Pomeroy skok.

Hrad je dejiskom mnohých ďalších javov. Objavila sa tu vraj dáma v šedom. Jej pôvod sa mi nepodarilo vypátrať. Zvláštne svetlá, hlasy, prudké ochladenie, vietor, všadeprítomný úslužný muž, podivné tiene...

Aby ste zistili, čo z toho sa zakladá na pravde alebo je iba legendou, tak v tom prípade budete sa tam musieť sami vybrať a zrúcaninu navštíviť...

Vanda Kanderová

Diskusná téma: Berry Pomeroy

Mnohý iný tam už určite boli.

Kybernaut | 19.05.2013

https://www.youtube.com/watch?v=ixtsz0CvJ1I. Možno by nebolo zlé informovať sa u našich záhadologických kolegov a kolegýň z Veľkej Británie a z iných krajín, ktorý tam už osobne boli, že čo svojimi výskumami na mieste zrúcaniny zistili.

Re:Mnohý iný tam už určite boli.

gallaa | 19.05.2013

v anglicku je vyse 500 skupin co sa zaoberaju paranormalnymi javmi . niektore skupiny tam zaznamenali aktivitu a tvrdia ze boli svedkami zjaveni ine nezaznamenali vobec nic.

hezký

Azadriel | 19.05.2013

hezkýý...:))

Pridať nový príspevok